‘SPREAD OUT, THINK BIG AND TRUST GOD!'

“Vergroot de plaats voor je tent, span het tentdoek wijder uit, zonder enige terughoudendheid. Verleng de touwen, zet de tentpinnen vast” Jesaja 54:2

‘SPREAD OUT, THINK BIG AND TRUST GOD!'

Door Alex Schoonveld

Hoe vaak hebben wij het lef om iets te ondernemen wat we normaal gesproken nooit zouden doen? Je doet iets waarvan mensen in jouw omgeving zich achter hun oren krabben en afvragen wat jou bezielt om zo’n stap te wagen. Als ik één persoon uit de Bijbel zou moeten noemen, waar je je zou afvragen of hij het wel helemaal op een rijtje had, zou dat Noach zijn. Wie bouwt er nu een kolossale boot midden op het land met geen zee in de buurt? Een ander figuur zou Abraham kunnen zijn. Op zijn 75ste jaar besluit hij te emigreren naar een ver en onbekend land met zijn hele hebben en houwen. Hij vertrok uit Haran om een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Wat zou er door zijn hoofd zijn gegaan toen hij zijn woonplaats Haran achter zich liet?
 

Eén van mijn taken binnen WEC Nederland is de rol van mobiliser. Onlangs vroeg de vriendin van mijn zoon aan mij: "Wat is eigenlijk een mobiliser, wat doet zo iemand?" Een hele goede en verfrissende vraag waar ik een aantal dagen op heb zitten reflecteren. Wat is mijn taak binnen WEC en hoe heeft God mij hiervoor voorbereid? De definitie die ik vind passen bij een mobiliser uitgaande van mijn rol binnen WEC is als volgt: “Een mobiliser is bereid om met geïnteresseerden voor zending mee te denken en bidden om uiteindelijk samen te ontdekken wat de volgende stap zou kunnen zijn”.  Toen ik 40 jaar geleden begon bij de toenmalige PTT aan mijn eerste baan dacht ik dat dit mijn plek zou worden tot mijn pensionering. Net als mijn vader werd ik ambtenaar. Toentertijd leek dit voor mij de meest logische keuze. Maar toen ik het besluit nam om Jezus te volgen kwam mijn leven letterlijk op z’n kop te staan. God had duidelijk andere plannen met mijn leven. Gelukkig gaf God mij een vrouw als  Kezia met wie ik deze uitdaging aan mocht gaan.
Mijn leven veranderde totaal toen Gods stem uiteindelijk bij mij binnenkwam. Mijn eerste stapjes waren klein, maar sinds 1981 duwde God mij met zachte hand in de goede richting. Hij gaf mij de kans om in mijn eigen tempo Zijn weg voor mijn leven te vinden.
Ondertussen is het alweer 36 jaar geleden dat ik uit mijn veilige ‘comfort-zone’ stapte om het avontuur met God aan te gaan. In het begin dacht ik heel vaak ‘dit kan ik niet, dus dan doe ik het maar niet’, maar uit eigen ervaring kan ik getuigen dat God mij op plekken heeft ingezet ter voorbereiding voor mijn huidige taak.

 

Stel dat ik 36 jaar geleden had geluisterd naar mijn stem: 'dat kan ik niet', waar zou ik dan nu hebben gestaan. Dan had ik waarschijnlijk genoegen genomen met plan-B, terwijl God ons juist Zijn plan-A aanbiedt. Stel dat Abraham en Noach hadden gedacht van 'bekijk het maar God'. Ik ga geen ark bouwen of ik ga mijn comfort niet achter mij laten.Misschien sta jij ook op zo’n punt in je leven dat je het even niet meer weet. Ja, je kiest voor Jezus, maar hoe nu verder. Zelf had ik er ook voor kunnen kiezen om als ambtenaar te blijven zitten en rustig kabbelend door het leven te gaan. Maar was dat wel Gods plan-A voor mijn leven? Terugkijkend over de laatste 36 jaar ben ik toch blij dat Kezia en ik samen het avontuur met God zijn aangegaan. Het waren niet altijd jaren die voor de wind gingen, maar wel jaren die ons veel hebben gebracht.
 

Dit jaar ben ik weer vol energie en toewijding begonnen aan mijn taak als mobiliser. Vooral vanwege corona is dit best wel een uitdaging. Let wel, het is een uitdaging, maar het is niet onmogelijk. Persoonlijk vind ik de taak van mobiliser één van de leukste klussen binnen WEC, omdat ik in contact kom met mooie mensen die nog aan het begin staan van hun avontuur met God. Misschien ben jij nu ook op zo’n punt beland dat je een duidelijk pad even niet voor je ziet. Misschien heb je wel dromen, maar krijg je de gedachte binnen van 'dit kan ik niet'. Hoe weet je nu of God je werkelijk roept? Als mobiliser help ikj graag mensen die op zoek zijn naar Gods leiding in hun leven en wil ook voor jou de deur open zetten voor een vrijblijvend gesprek. Stuur een mailtje naar mobiliser@wec-nederland. org of ga naar Contact | WEC Nederland - Wereldwijde zending (wec-nederland. nl). Je kunt mij ook bereiken via 0527 – 616521. (vraag naar Alex)

19-05-2021