Onmisbare lessen over de onbereikten

Niet zelden horen wij van zendingswerkers dat hun visie voor de onbereikten werd gevormd tijdens het onderwijs op een Bijbelschool. Er was al een verlangen om naar het buitenland te gaan, in sommige gevallen was het land ook al duidelijk, maar door de lessen op de Bijbelschool krijgt het verlangen een andere wending. Het overkwam ook Jonathan (39) en Heleen (37) Wolters, werkzaam als leiders van WEC in Cambodja.

Kenia
Hun visie om naar het buitenland te gaan vormde zich al op jonge leeftijd. Op haar 20ste ging Heleen voor 3 maanden naar Kenia om in een weeshuis te werken. Nadat ze terug kwam leerde ze Jonathan kennen. Heleen was zó enthousiast over Kenia, dat Jonathan besloot om er met een vriend ook heen te reizen. Hij ging vrijwilligerswerk doen in een project voor straatjongeren en ook hij kwam enthousiast terug.


Bevestiging
Kenia zou het dus worden, maar toch leidde God Jonathan en Heleen naar Cambodja. Ze vertellen hoe dat in zijn werk ging: “In ons gebed zochten we Gods bevestiging of Hij ons inderdaad naar Kenia leidde, maar we kregen hier geen vrede over. Wat nu? Zowel vanuit onze zendende gemeente als vanuit verschillende zendingsorganisaties werd van ons verwacht dat wij minimaal 1 jaar Bijbelschool zouden gaan doen. Het werd Cornerstone, de Bijbelschool van WEC in Nederland. Hier leerden we over de minst-bereikte bevolkingsgroepen. Dit raakte ons en los van elkaar begon God een verlangen in ons hart te leggen voor de minst-bereikten in Zuidoost-Azië. Uiteindelijk voelden we ons geleid naar Cambodja. Hier wonen en werken we nu al 8 jaar.”

 

De onbereikten van Cambodja
De termen ‘onbereikt’ en ‘minst-bereikt’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk wordt er hetzelfde mee bedoeld. Wat verstaan Jonathan en Heleen onder ‘onbereikt’ en hoe zien zij dit specifiek voor Cambodja? “Onbereikten zijn zij die nog nooit over Jezus hebben gehoord en vrijwel geen toegang hebben tot het Evangelie. In de afgelopen jaren zijn we als team intensief gaan kijken wie precies deze mensen zijn in de 4 locaties waar het WEC Cambodja team werkt. We zijn uitgekomen op een aantal specifieke doelgroepen waar het Evangelie het minst bekend is en waar vrijwel geen christenen uitreiken. Als team willen we ons op deze doelgroepen gaan richten.”

 

Stil zijn voor God
“We zijn niet zomaar bij deze doelgroepen uitgekomen, daar is een ruime tijd van gebed aan vooraf gegaan. Tijdens een gebedsweekend met het team is er veel tijd geweest voor stilte en God zoeken. Daarna ging iedereen zijn of haar gedachten delen en keken we of er bepaalde woorden of thema’s terugkwamen. We waren allemaal verbaasd dat 3 doelgroepen duidelijk naar voren kwamen en hoe God op dezelfde manier tot ons allen gesproken had. Na afloop was er weinig tijd nodig om een besluit te nemen. Dit is wat we vaker hebben meegemaakt: God die spreekt op het moment dat we allemaal stil worden en tijd nemen om God te zoeken.”

 

Betrokkenheid op afstand
Jonathan en Heleen hebben verschillende ideeën over hoe mensen in Nederland betrokken kunnen raken bij de onbereikten: “Wij geloven en merken echt dat gebed de brandstof is voor het werk van Gods Geest in Cambodja. In Nederland kunnen mensen met ons meebidden voor de minst-bereikten van Cambodja. Maar ook voor ons als werkers dat we dicht bij God mogen blijven en trouw mogen zijn aan onze roeping. Meebidden kan op verschillende manieren. Heel concreet door de gebedsmail te ontvangen van WEC Cambodja. Ook kun je God vragen om je Zijn hart voor Cambodja te laten voelen of door heel concreet te vragen je iets te mogen zien en ervaren om voor te bidden. Welke vorm van bidden ook bij je past, het gaat erom dat we Zijn gebeden voor Gods troon brengen (Openbaring 8: 3-5). Naast gebed kun je ook overwegen om zelf voor korte of lange termijn via WEC uitgezonden te worden. Onze droom is dat over een paar jaar alle onbereikten in Cambodja zijn bereikt met het Evangelie en dat de Cambodjanen zelf ook mogen uitreiken naar deze bevolkingsgroepen.”

 

Wil jij meebidden voor de onbereikten in Cambodja? Vraag dan via onze website de gebedsmail van WEC Cambodja aan. Ook kun je via deze weg de maandelijkse gebedskalender van WEC aanvragen en meebidden voor het werk onder de onbereikten.
Bekijk onze vacatures voor mogelijkheden om voor korte of lange termijn met WEC uitgezonden te worden. Of vraag een oriënterend gesprek aan over de mogelijkheden.

23-06-2021