Gods bevrijdende liefde voor verslaafden

Voordat Vincent* in 2020 naar Engeland vertrok om er vrijwilligerswerk bij Betel (een WEC-project) in Birmingham te gaan doen, was hij actief bij een internationale kerk in Nederland. Hij had er contact met mensen van een moslimachtergrond en deed er pastorale bezoeken en Bijbelstudies. Wat bewoog hem om zijn werk bij deze kerk in te ruilen voor het werken met alcohol- en drugsverslaafden in Engeland?

“Ik zag op internet een advertentie langskomen van een Open Dag van WEC. Ik besloot er naartoe te gaan. Het was mijn eerste kennismaking met WEC. Daarna heb ik nog deelgenomen aan een Xplore Mission dag en vervolgens had ik een gesprek op kantoor. Er waren twee opties waar ik in geïnteresseerd was: gebedswandelingen doen in Azië en werken bij Betel, de hulpverleningstak van WEC onder alcohol- en drugsverslaafden. Door corona konden de gebedswandelingen niet doorgaan, dus het werd Betel.  Mijn interesse ging vooral uit naar Rusland, maar corona zorgde ervoor dat ook dit niet mogelijk was. Toen kreeg ik een uitnodiging van Betel in Engeland. Ik ging er graag op in."

Vrijwilligerswerk doen bij een instelling voor verslaafden, hoe zag dat er voor jou uit?

“Eigenlijk werd er geen onderscheid gemaakt tussen de gasten en mijzelf, het enige verschil was dat ik niet verslaafd was. Verder leefde ik tussen de gasten en deed met alle programmaonderdelen en werkzaamheden mee. Zo kon ik tijd doorbrengen met hen en iets laten zien van Jezus' liefde. Regelmatig kreeg ik de vraag wat mij bewoog om bij hen te wonen."

Wat deed je op een gemiddelde dag?

“Om 7 uur stonden we op, om half 8 kregen we ontbijt. Daarna was er tijd voor Bijbelstudie. Tegen 9 uur ging iedereen aan de slag. Betel heeft allerlei bedrijfjes (bijvoorbeeld hoveniers, meubelrestaurateurs en kringloopwinkels) waar de gasten kunnen werken. Zij hoeven niet te betalen voor hun verblijf, maar moeten werken als tegenprestatie. Na het werk keerde iedereen terug naar de accommodatie en gingen we samen eten. 's Avonds was het verplicht één uur stil (je kon dan de Bijbel of een ander meditatief boek lezen) en was er nog tijd om samen een spelletje te doen of te praten."

Betel is een christelijke instelling. Wat heb je gemerkt van de invloed van het christelijke geloof op de gasten bij Betel?

“Een aanzienlijk deel van de gasten vertrekt al naar een paar dagen of weken (in veel gevallen ook doordat ze terugvallen in oude patronen). De meeste mensen die niet open staan voor het christelijk geloof zijn na 3 maanden wel weg. Zij die wél blijven zijn niet altijd van plan om christen te worden, maar dan is het mooi om te zien dat God een ander plan heeft. Toen ik bij Betel was heb ik een gast ontmoet die onlangs 8 jaar in de gevangenis heeft gezeten. Nu stond hij open voor het geloof en wilde graag geholpen worden. Ook was er iemand die heel negatief was. Als ik liep te fluiten zei hij dat ik moest stoppen. Een tijd later liep hij zelf te fluiten. Het negatieve mocht hij langzaam loslaten en gaan genieten van het leven. Hoe diep mensen ook in de put zitten, ze mogen ervaren dat God een bron van hoop en troost is en al hun zorgen bij Hem brengen."

Heeft jouw verblijf bij Betel je relatie met God beïnvloed?

“Doordat ik God aan het werk zag in anderen, ben ik meer gaan verwachten van God. Ik heb Hem echt in actie gezien."

Inmiddels ben je alweer een tijdje terug in Nederland. Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

“Op dit moment is het nog wat onduidelijk. Er kwam een vraag vanuit Azië of ik daar voor een paar maanden heen kan komen om kennis te maken met het werk. Maar voor lange termijn zending heb ik minimaal een jaar Bijbelschool nodig. Daarom ga ik ook contact opnemen met Cornerstone (één van de Bijbelscholen van WEC, red.) om te vragen naar de mogelijkheden."
 

*Om privacyredenen is de naam Vincent gefingeerd

 

Naschrift van de redactie

We hebben na het interview met Vincent gehoord dat hij komend schooljaar op Cornerstone gaat studeren. Wij wensen hem veel zegen toe en succes met zijn studie. En dat hij tijdens dit studiejaar duidelijkheid mag ontvangen over zijn vervolgstappen in de zending.

01-09-2021