De eerste weken in Cambodja

“Is dit niks voor jou?” Met die woorden kreeg ik afgelopen maart een advertentie voor onderwijsvrijwilliger in Cambodja onder de neus geschoven. Ik was toen al een poosje aan het nadenken over en bidden voor een plek waar God me naartoe wilde leiden in dit schooljaar, 2021-2022.

Door Evelien van der Jagt

De eerste gedachte die me te binnen schoot toen ik de advertentie zag was: “Nee, Azië is veel te ver.” Het liet me echter niet los en na geïnformeerd te hebben wat de taak precies inhield, klonk het eigenlijk  heel goed. In gebed werd dit alleen maar bevestigd. Na een aantal maanden van voorbereiding ben ik begin september op het vliegtuig gestapt voor de lange reis naar Cambodja. Hier eenmaal aangekomen, volgden twee weken van quarantaine om te voorkomen dat ik corona het land in zou brengen. Laten we zeggen dat het een bijzondere ervaring was.

Vrijheid
De vrijheid die ik voelde na de quarantaine voelde onwennig aan. Eindelijk kon ik weer gaan en staan waar ik wilde. Even voelde ik me helemaal gedesoriënteerd. Ik gebruikte de verworven vrijheid om de hoofdstad Phnom Penh te verkennen. Als gevolg van een lockdown was het lange tijd onduidelijk wanneer ik door zou kunnen reizen naar mijn eindbestemming, de stad Siem Reap.
Toen die mogelijkheid zich aandiende, ben ik in een taxi gestapt en kon het laatste deel van mijn reis afmaken. In totaal ben ik bijna een maand onderweg geweest, dus je kunt je vast voorstellen dat ik erg opgelucht was toen ik eindelijk mijn koffers kon uitpakken. Tegelijkertijd ben ik dankbaar dat het zo gegaan is. Ik heb geleerd flexibel te zijn en genoot van (bijna) elk moment. De warme ontvangst door de mensen van het WEC team maakte dat ik me gelijk thuisvoelde in Siem Reap. In een rustig tempo werd ik wegwijs gemaakt in de cultuur en omgeving, daardoor kon ik geleidelijk wennen aan de nieuwe omstandigheden.

Lesgeven

Inmiddels ben ik behoorlijk gesetteld en actief met lesgeven. Lesgeven is de belangrijkste reden dat ik hier ben. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Twee Nederlandse gezinnen zijn uitgezonden als zendelingen in Siem Reap. Ongeveer 15 uur per week geef ik de kinderen les in taal, spelling en begrijpend lezen. De overige uren hebben de kinderen les op een internationale school. Waarschijnlijk kan ik ook vrijwilligerswerk doen op school. Voor nu geniet ik van het geven van de Nederlandse lessen.
Naast lesgeven is er ook tijd voor het ontdekken van dit prachtige land. Dit doe ik vaak samen met een aantal andere jonge vrouwelijke vrijwilligers. Ik ben erg blij dat ik in korte tijd al een sociaal netwerk heb kunnen opbouwen, wat bijdraagt aan mijn ontzettend positieve ervaring tot nu toe. Het is fijn om mensen om je heen te hebben die precies weten wat je meemaakt en het biedt mogelijkheden om nieuwe ervaringen te delen.

Cultuur
Siem Reap is een stad die meer aanvoelt als een groot dorp, ondanks een inwoneraantal van ongeveer 250.000 mensen. Vlakbij is het grootste religieuze monument ter wereld: Angkor Wat. Er zijn daar tientallen hindoeïstische en boeddhistische tempels te vinden.
Dat is overigens ook terug te zien in het straatbeeld: monniken in oranje pijen, rijk versierde gouden tempels en plaatsen waar je bloemen en wierookstokjes kunt kopen om te offeren. Verder is de cultuur totaal anders dan de onze. De groep is hier van groter belang dan het individu. Als je ergens heen gaat, neem je bijvoorbeeld niet alleen je eigen gezin mee, maar ook opa, oma en tante. Wil je een afspraak maken met iemand die je niet kent? Probeer dan via een kennis met diegene in contact te komen. Het bouwen van relaties met mensen is hier namelijk de bouwsteen van communicatie. Dit zijn zomaar kleine illustraties, uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over de cultuur, de religie en de mensen. Ik kijk ernaar uit dat te ontdekken in de komende maanden! Op dit moment ben ik begonnen met het leren van de taal, Khmer. Een compleet andere taal dan wat ik gewend ben, dus dat is een leuke uitdaging. 'Tot ziens' heb ik in ieder geval al geleerd, dus:

លាហើយ (lie hai),

Evelien

Wil je net als Evelien het avontuur aangaan en ben je benieuwd waar God je wil gebruiken? Je bent van harte welkom om met ons te praten over de mogelijkheden. Kijk hier naar de WECTREK opties. WECTREK is het kortetermijn programma van WEC. 

10-11-2021