Avonturen op de Camino

"Proef en geniet de goedheid van de Heer, gelukkig de mens die bij Hem schuilt”.  (Psalm 34:9) 

In de zomer van 2021 nam Alice de Bruijn (52) deel aan de Camino, de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella (Spanje). Het verlangen om deze tocht te lopen ontstond in 2012, toen ze tijdens de Opwekking Conferentie een folder meenam over de Camino. Het bleef een droom op de achtergrond en toen de coronapandemie uitbrak, dacht Alice dat het er nooit meer van zou komen.

Gods timing

God had echter andere plannen. Vorig jaar ging Alice met haar zus op vakantie naar Frankrijk. Maar eigenlijk verlangde ze naar méér: God dienen op de plek waar Hij haar wilde gebruiken. Op Facebook postte de voorganger van haar gemeente iets over de mogelijkheden om met WEC te evangeliseren op de Camino. Ze kon haar ogen niet geloven! Na zoveel jaar kwam de pelgrimsroute weer voorbij. In rap tempo begon de bal te rollen. Na een gesprek en kennismaking met WEC in Emmeloord en Spanje werd ze aangenomen. Tijdens de Camino verleende Alice gastvrijheid in een hostel. Ze ontmoette er zowel christelijke als niet-christelijke pelgrims uit verschillende culturen. Ook liep ze in teamverband acht dagen lang 18 tot 25 kilometer per dag en voerde ze gesprekken met andere pelgrims.

Levende stenen

Elke dag zag er anders uit, maar altijd was het vroeg opstaan en op weg gaan. Biddend en zingend. God gaf iedere dag bijzondere ontmoetingen. Er werden verhalen gedeeld over het leven en het geloof. Soms gingen deze gesprekken heel diep en kon het team gebed en woorden van troost bieden. Alice voelde zich als een levende steen (1 Petrus 2: 5) waar Gods Woord doorheen mocht stromen en anderen raakte.

Toch was er ook weerstand. Een lokale bewoner was teleurgesteld in het leven, in de kerk en in de Camino, vertelt Alice. “Deze man maakte ons voor Taliban uit. Ik wist dat hij Jezus nodig had, maar zijn hart bleef gesloten voor het Goede Nieuws. De pijn en teleurstelling die zo aan de oppervlakte lag, verscheurde mijn hart”.

Voor Alice was de Camino een tijd van delen en uitnodigen: “Als team mochten we bij God schuilen en proeven van Zijn goedheid. Van deze goedheid mochten we vervolgens weer uitdelen en anderen uitnodigen om ook in Zijn nabijheid te komen. Ik ben God ontzettend dankbaar en zie uit naar het volgende avontuur, want het leven met God is één groot avontuur”!

Uitgedaagd om mee te doen aan de Camino? Kijk hier voor de mogelijkheden!
 

Dit is een artikel uit het WEC Nieuws van april. Mocht je het WEC Nieuws willen lezen, dan kun je het via deze link aanvragen. Toezending kan digitaal of per post.

06-04-2022