De levenslessen van de Camino

In augustus 2019 heeft Hilde een deel van de Camino pelgrimsroute gelopen. De pelgrimsroute was één van de WECTREK opties die WEC dit jaar in de aanbieding heeft. Het was een levensveranderende ervaring voor Hilde. Ze beschrijft haar pelgrimstocht aan de hand van een aantal voorwerpen: de gele pijl, de rugzak, de pleister, de wandelstok en de St. Jakobschelp.

De gele pijl

“Gele pijlen geven de richting van de Camino route aan. Zonder deze pijlen zouden we niet weten waar we heen moeten gaan. Zodra we ze tegenkomen op onze weg, zijn we weer vol vertrouwen omdat we weten dat we goed gaan.  Wanneer we de pijlen in tegengestelde richting zien wijzen, weten we dat we moeten omkeren. Terug op de goede weg. Wat een levenslessen zitten hierin. Op onze reis door het leven moeten we ook wel eens radicaal omkeren. Of we voelen ons gefrustreerd omdat we de weg niet kunnen vinden en geen aanwijzingen (zoals een gele pijl) hebben die ons zekerheid bieden”.

De rugzak

“Bij het inpakken voor de reis was het echt wikken en wegen: wat gaat er wel mee en wat laat ik thuis. De eerste uitdaging was om de tas goed dicht te krijgen. Maar bij het dragen merkte ik pas hoeveel alles weegt en ontdekte ik dat er ook veel overbodig was. Dit zorgde voor een heerlijk overzichtelijke vakantie, zonder overbodige ballast. En bij thuiskomst bleek dat ik onderweg ook spullen had achtergelaten. Op de Camino van het leven dragen we allemaal een rugzak. Soms doen we er teveel in totdat we op een punt komen dat we niet verder kunnen door het gewicht. Wat slepen we onnodig mee in onze rugzak? Wat kunnen we er vandaag uithalen om de reis lichter te maken?”

De pleister

“Onze groep had vanwege de goede weersomstandigheden bijna geen last van blaren. We kregen geen stromende regen en het was niet extreem warm. Toch ontkwamen wij ook niet aan pijn (en pleisters) onderweg. Soms moesten we ons ritme erop aanpassen. Tijdens één van de dagen hadden we een berg te beklimmen op de spirituele route. Achter iedere bocht hoopte ik het eindpunt van onze reis te zien opdoemen. In de etappes van het leven is de start vaak anders dan de finish. Onderweg maken we een veranderingsproces door. Er gebeuren dingen in het leven waarmee we moeten leren lopen. We hebben bemoediging of advies nodig van mede-pelgrims, of gewoon een luisterend oor”.

De wandelstok

“De wandelstok geeft extra hulp en ondersteuning bij het lopen. Elke pelgrim heeft hulp nodig. Vooral wanneer je er al veel kilometers op hebt zitten. Tijdens de Camino leer je ook je medereizigers goed kennen”.

St. Jacobschelp

“Aan het eind van de route konden we ons certificaat ophalen. Vroeger ontving degene die lopend aankwam een Jacobsschelp die hij over zijn hoed of jas hing. Dit symbool stond voor de verandering die de Pelgrimstocht in iemands leven teweeg had gebracht en dat hij/zij als een ander mens thuis kwam. De schelpen symboliseren de goede daden van Jezus voor de mensheid. Degene die een schelp met zich meedroeg wilde zich identificeren met een levensstijl van dienen en naastenliefde”.

De spreuk die onderweg ‘geboren’ is: ‘Genieten van de heerlijke alledaagsheid op weg naar de alledaagse Heerlijkheid’.

 

Ook meedoen aan WECTREK? Houd onze website of Facebook in de gaten voor de opties!

09-09-2019