Met andere ogen naar de wereld kijken

Esther (niet haar echte naam) is alweer een tijdje terug in Nederland, na een jaar met WEC in een Noord-Afrikaans land te hebben gewerkt als onderwijzeres. Het bleek een jaar vol met ervaringen en belangrijke levenslessen te zijn. Al langer had Esther het verlangen om naar het buitenland te gaan. Na haar opleiding Social Work vond ze dat het tijd was voor actie! Zou het een Bijbelschool worden of kon ze via een zendingsorganisatie uitgezonden worden?

Jeugdgroep
Tijdens een avond van de interkerkelijke jeugdgroep hoorde Esther over een gezin, werkzaam in Noord-Afrika,  die op zoek was naar iemand die hun kinderen kon lesgeven. Ze nam contact op en kreeg gaandeweg de overtuiging dat ze dit gewoon moest doen. Esther ging in de ochtenden les geven aan de jongste twee kinderen (4 en 2 jaar oud) van het gezin. Via de Wereldschool waren er twee instructiemappen beschikbaar gesteld die Esther kon gebruiken. Lezen en schrijven waren nog niet aan de orde bij de kinderen. De lessen gingen meer over verschillende ontwikkelingsgebieden zoals motoriek en letterherkenning. Ook leerde Esther de kinderen letters en woorden aan de hand van thema’s, gaf ze rekenopdrachtjes en organiseerde ze gymspelletjes. Zelf volgde Esther twee middagen per week Arabische les.

Verwachtingen vooraf
Esther wist dat ze naar een zgn. ‘gesloten land’ zou gaan. En dat vond ze best spannend. Hoe zou het gaan bij de douane? Lastig voor iemand die zelf graag de controle houdt: “Ik wist dat als ik naar dit land zou gaan ik de controle los moest laten. God moest het doen. Door naar dit land te gaan en daar een leven op te moeten bouwen heb ik ervaren dat God trouw is. Hij wist echt wel wat Hij deed. Ik heb geleerd Hem te vertrouwen. God heeft zijn aanwezigheid laten merken, vooral ook op momenten dat ik mijn vrienden en familie uit Nederland miste”.
Esther hoopte dat ze zich snel thuis zou voelen op haar nieuwe werkplek. Dat is gelukkig ook gebeurd. En ze kreeg contact met meiden van haar eigen leeftijd. Zo kon ze weer nieuwe contacten opdoen en daar tijd en energie in steken.

Nieuwe dingen
Nieuw zijn in een vreemd land brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo weet Esther nog goed dat ze voor de eerste keer alleen in de taxi stapte. Dat was een grote stap, zeker als vrouw. Toch deed ze het. Esther had vooral contact met de internationale gemeenschap en wat minder met de lokale bevolking. Een vriendin nam haar wel mee naar lokale gezinnen, waar de gastvrijheid een diepe indruk maakte op Esther. Er was sprake van een sterke verbondenheid binnen de internationale gemeenschap. Hoewel de mensen vanuit verschillende culturen kwamen was er verbondenheid in het geloof in Jezus. Esther vond het mooi om de ontwikkeling te zien bij de kinderen die ze les gaf, en te zien dat ze ook echt wat leerden door haar onderwijs.

Nieuwe inzichten
Een mens is gewend om met zijn eigen bril naar zijn omgeving te kijken. En naar gebeurtenissen die in de wereld plaats vinden.  Esther heeft geleerd haar blik te verruimen: “Je kunt op een plek komen waar het er heel anders aan toegaat dan wat je gewend bent. Het kan onveilig en eng voelen. Toch kan dit een plek worden waar je je thuis gaat voelen. In het begin kunnen de dingen lastig zijn maar dit is van tijdelijke aard. Het kan anders worden. Mijn cultuur is niet per definitie de juiste cultuur. Hoe ik dingen ervaar is niet universeel. Verblijven in een andere cultuur opent je ogen voor nieuwe ideeën en een nieuwe visie. Je kunt leren van andere culturen. De cultuur waar ik me afgelopen jaar in heb begeven is vooral gastvrij: je bent altijd welkom.”

Conclusie
“Het is heel goed om eens naar een ander land te gaan. Hoe wij de wereld zien en God zien, is niet een vaststaand feit. Het is belangrijk om ons ervan bewust te zijn dat niet iedereen dat op dezelfde manier ziet. En ik heb geleerd om anders met mensen om te gaan. Mijn grenzen verleggen was zeker een uitdaging. Maar ik heb er zoveel ervaringen voor terug gekregen. Dat ik nog eens dingen zou doen die ik niet eerder voor mogelijk had gehouden!”

Heb jij het verlangen om God te dienen in het buitenland? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden. Of check onze website www.wec-nederland.org voor zowel lange- als korte termijn opties.

17-09-2019