Getuigenis mama Nomusa

Vanuit ons project Melusi, in Zuid-Afrika, kregen wij het volgende indrukwekkende verhaal over mama Nomusa. Drie jaar geleden bekeerde zij zich radicaal van een traditionele genezeres naar een volgeling van Jezus.

Uit de duisternis kwam zij in het licht.  Al snel verzamelde zich in haar huis een groepje vrouwen op woensdagmiddag en hadden we een Bijbelstudie tijdens onze outreaches. Ook kwam ze bij ons op de basis in de keuken werken en kwam ze op zondag naar de kerk. Haar geloof begon vrucht te dragen. Zoals voor de meesten van ons heeft het coronavirus veel dingen op zijn kop gezet. Zo ook voor mama Nomusa. Door de lockdown kon ze een aantal maanden niet bij ons in de keuken werken. De laatste dag, voordat alles op slot ging, was ze heel verdrietig. Ze vroeg ons hoe ze het ‘alleen’ moest doen. Op de basis is ze omringd door andere christenen en nu zou ze voor maanden thuis zijn. Zonder al te veel gelovigen om haar heen. Dat maakte haar ongerust.
 
Naarmate de lockdown vorderde en we een vergunning kregen om voedselpakketten uit te delen, ging een groep van Melusi ook wekelijks langs bij mama Nomusa om haar eten te brengen. Van wat zij daar zagen, werden ze stil. Al toen Nomusa bij ons werkte in de keuken, deelde ze haar voedselpakket met de kinderen van haar buren die weinig hebben en een moeder die niet voor hen zorgt. Maar nu was ze nog veel meer eten aan het uitdelen aan de kinderen uit de buurt. Omdat we veel donaties kregen van de zuivelfabriek, heeft Melusi besloten haar extra te geven voor alle kinderen.
 
Op een woensdag kwam het team aan bij haar huis en alle kinderen stonden al te wachten. Ze had keurig de yoghurt klaar staan en alle kinderen hadden thuis een kopje of een schaaltje gehaald. Zo kregen ze allemaal yoghurt. Het verliep allemaal zo rustig. Dat was bijzonder om te zien. Geen ruzie, geen geduw en getrek. Toen het team dat zag, moesten ze denken aan mama Maria. Zij woont in één van de andere townships. Aan mama Maria geeft Melusi elke week "mieliemeal" en groenten, omdat ze elke zondag en woensdag voor alle kinderen uit haar buurt kookt.
 
We vroegen aan mama Nomusa of ze dat ook wilde doen tijdens deze lockdown. Ze werd helemaal enthousiast. Meteen riep ze alle kinderen bij elkaar en vertelde hen dat ze op zondagmorgen moesten komen. Eerst gezamenlijk bidden en liedjes zingen (want ze kunnen niet naar de Melusi-kerk komen), om daarna met elkaar te eten.
 
Van een donatie kocht Melusi een grote pan voor haar en daarnaast krijgt ze de ingrediënten om een maaltijd te maken. En nu, iedere zondag, komen er tien volwassen en ruim vijftig kinderen bij haar voor de kinderkerk en een maaltijd. Mama Nomusa laat Gods licht schijnen in haar omgeving!
28-07-2020