Sanne in Cambodja

Juli 2019 vertrok Sanne (27) naar Cambodja om les te gaan geven op een christelijke internationale basisschool. Een tijdje geleden besloot zij om er nog een jaar aan vast te plakken. Wij willen natuurlijk alle ins en outs van haar avontuur in dit Aziatische land weten!

Hoe ben je ertoe gekomen om naar Cambodja te gaan?

“In 2016 heb ik samen met mijn familie een reis naar Cambodja gemaakt, onder andere om er bekende zendelingen op te zoeken. Ik heb er voor het eerst gezien hoe zendelingen in het buitenland werken en leven. Gekscherend werd mij gezegd dat ik altijd kon komen les geven op HOPE school. Die opmerking bleef bij mij hangen en heeft mij uiteindelijk in beweging gezet om naar Cambodja te vertrekken.”

 

Wat zijn je bezigheden?

“Ik werk als leerkracht op HOPE school. Daarnaast geef ik Nederlandse les aan twee gezinnen. Het is gaaf om op deze manier de zendingsgezinnen te kunnen ondersteunen. Ik vind het heerlijk om te kunnen investeren in third culture kids (dit zijn kinderen die een belangrijk deel van hun jeugd hebben doorgebracht in een andere cultuur dan die van hun ouders, red.) Het is fijn om een stabiele, veilige plaats te kunnen bieden waar deze kids kunnen groeien. We kunnen veel van elkaar leren, door al onze verschillende culturen.”

 

De Cambodjaanse cultuur verschilt vast enorm van de Nederlandse cultuur. Hoe beleef jij deze cultuur: klikt het of botst het?

 

“Beide! Wat ik erg lastig vind is dat mensen altijd ‘ja’ zeggen, ook als ze eigenlijk ‘nee’ bedoelen. Het ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen botst met de Nederlandse cultuur. Ik vind het dan ook best een uitdaging om op een goede manier samen te werken met mijn Cambodjaanse collega’s. Wat ik ook een uitdaging vind is dat ik ondanks dat ik me zo goed mogelijk probeer aan te passen altijd gezien blijf worden als ‘Barang’, wat ‘Fransman’ betekent (Cambodja werd jarenlang geregeerd door Frankrijk). Verder blijft het een uitdaging om een goede werkrelatie op te bouwen met mijn Cambodjaanse onderwijsassistent, waarin we elkaar echt goed begrijpen.
Maar wat zeker overheerst zijn de positieve culturele ervaringen! Ik hou van de Cambodjanen. Ze zijn echt allemaal super gastvrij en vriendelijk. Je ziet Cambodjanen bijna nooit hun geduld verliezen, ze hebben een heerlijk relaxed karakter. Ook hou ik van het lekkere weer, al ben ik intens dankbaar voor mijn airco in het hete s
eizoen waarin het gerust 36 graden kan worden ( gevoelstemperatuur 42 graden). En ik geniet van de natuur. Tijdens mijn zomervakantie heb ik door het land gereisd. Het was heerlijk om op de scooter de dorpjes op het platteland te verkennen.”

 

Hoe heb je God ervaren in het afgelopen jaar?
 

“Ik heb God op meerdere manieren aan het werk gezien. Ik vind het bijzonder hoe snel ik me hier thuis voelde en een netwerk op kon bouwen. Ook in mijn persoonlijk leven merk ik dat God aan het werk is, Hij brengt de juiste mensen op mijn pad om te groeien in Hem. Ook weet ik dat God mij gebruikt in het werk dat ik hier doe. Het is fijn om van de gezinnen te horen hoe blij ze zijn met mijn bijdrage.”

Jouw verblijf in Cambodja valt onder WEC TREK: het korte termijn zendingstraject van enkele weken tot 2 jaar. Ben je enthousiast over WEC TREK?

 

“Ik zou een avontuur met WEC TREK absoluut aanraden aan anderen! Het is een hele gave uitdaging: Je leert er super veel van. Je komt hoe dan ook veranderd terug.”

 

Heb je nog wensen en verlangens voor het komende jaar?

“Mijn verlangen voor de komende tijd is dat ik nog een jaar een veilige plek mag bieden voor de kinderen in mijn klas, waar ze zullen groeien in hun identiteit.”


Heeft het verhaal van Sanne je geïnspireerd en zou je ook graag willen lesgeven op een internationale school? Kijk dan eens naar onze vacatures.

 

20-09-2020