Short-term met een long-term impact!

Deelnemers aan WEC TREK (het short-term programma van WEC) zijn onmisbaar voor WEC-projecten over de hele wereld. Er is volop gelegenheid om mee te kijken en mee te doen. Vaak leidt dit tot een levensveranderende ervaring en soms tot een terugkeer voor langere termijn.

Daniël en Elske v.d. Vlag werken met WEC bij de ‘Melusi Christian Community’ in Dundee, Zuid-Afrika. Het motto van Melusi is Jezus dienen en de ander dienen. De activiteiten bestaan uit een voedsel-voor-werk programma, een trainingscentrum, verschillende programma’s voor kinderen, tienerclubs, een opvangcentrum voor verslaafden en daklozen en outreach programma’s. Elske is als moeder van vier kinderen met name betrokken bij gastvrijheid en de medicatie voor daklozen. Daniël is onder meer verantwoordelijk voor het kinder- en jeugdwerk. Regelmatig komen er short-termers om te helpen bij Melusi. Wij vroegen Daniël en Elske naar de impact die deze ‘Trekkers’ maken bij Melusi.

“Short-termers zijn van grote waarde voor Melusi. Er wordt gewerkt in een internationaal team, waarbij dienstbaar zijn voor anderen centraal staat. Deelnemers spelen een belangrijke rol in kinderclubs, Kids Church, kinder- en tienerkampen, en voetbal outreaches in de middagen. In de ochtenden zijn de mannelijke short-termers bezig met reparaties en onderhoud, samen met onze daklozen en verslaafden. De vrouwelijke deelnemers helpen dan bij het schoonmaken van gebouwen, het voorbereiden van de komst van gasten (gastvrijheid), of in het werk in de gezamenlijke keuken of groentetuin. Geen dag is hetzelfde.”

Welke verandering heb je gezien bij short-termers die bij jullie zijn?

“Veelal komen short-termers met de gedachte ‘ik ga Afrika helpen’. Maar gedurende hun tijd hier beseffen ze dat ‘Afrika hen helpt’. Ze gaan de wereld in een breder perspectief zien en er begint een groeiproces in hun leven met God. Het leven in een gemeenschap vraagt om de nodige flexibiliteit, maar veel short-termers ervaren dit als heel positief en krijgen zelfs een soort ‘Melusi familiegevoel’. Met veel deelnemers hebben wij nog steeds contact.”

Kan iedere short-term deelnemer zich aanmelden?

De allerbelangrijkste voorwaarde is dat je een levende relatie hebt met onze Verlosser. Omdat we werken met daklozen en verslaafden zijn roken en drinken in het team niet toegestaan. Verder maakt het niet uit waar je vandaan komt of welke kerkelijke achtergrond je hebt. Wel moet je minimaal 18 jaar oud zijn.”

Hoe is het contact tussen short-term deelnemers en de mensen die (tijdelijk) bij jullie verblijven?

“In het begin zien we altijd een onwetendheid onder de short-termers in hun contact met de daklozen en verslaafden. ‘Vrees voor het onbekende’ kun je het noemen. Gaandeweg ontdekken zij dat het ‘gewoon mensen’ zijn, net als jij en ik, en wordt het een rijke ervaring om hun verhalen te horen, gebrokenheid te zien en soms herstel en geestelijke groei. Net zoals Jezus reiken we uit naar ‘de minsten in de samenleving’. Dit is in het begin wennen en een stap uit je comfortzone. Maar we zien hoe Jezus de harten van short-termers opent en ze echt gaan geven om de mensen die bij ons verblijven.”

Wat is jullie beeld van WEC: past short-term in dit plaatje?

“Absoluut! WEC gaat voor het evangelie verkondigen onder de volken, waarbij een heilige geloofswandel, gemeenschappelijk leven en opoffering een belangrijke rol hebben. Dit is de dagelijkse praktijk hier en is in eerste instantie misschien confronterend. Maar het is onwijs mooi als je short-term deelnemers hierin ziet groeien en leren God meer en meer te vertrouwen in de keuzes die ze maken. Een heel aantal van onze vroegere short-termers is nu actief in hun kerkelijke gemeente, op het zendingsveld of betrokken bij maatschappelijk relevante projecten."

Kijk hier of Melusi iets voor jou is!

07-10-2020