Stap voor stap

Na maanden van voorbereiding was Marieke (40) er helemaal klaar voor: op 30 november vorig jaar zou ze naar Senegal vertrekken om daar met WEC aan de slag te gaan. Het liep echter anders. Een kleine 2 weken voor vertrek kreeg zij lichamelijke klachten en moest ze worden opgenomen in het ziekenhuis. De artsen adviseerden Marieke om het vertrek naar Senegal uit te stellen. Inmiddels zijn we 2 maanden verder en onlangs heeft ze toestemming gekregen om alsnog te vertrekken. Hoe kijkt ze terug op de afgelopen tijd en op welke manier ziet ze Gods leiding in dit alles? En hoe is Marieke eigenlijk betrokken geraakt bij zending?

“Door de jaren heen heb ik gezien dat God voor mij zorgt en geeft wat ik nodig heb. Ik heb geleerd dat ik God kan vertrouwen, ook wanneer het anders gaat dan gepland en alles onzeker lijkt. God geeft rust en zekerheid. Hij heeft alles in Zijn hand. Ik heb geleerd om mijn eigen planning los te laten en stap voor stap God te volgen. Ondanks dat mijn vertrek naar Senegal vorig jaar niet doorging ervoer ik toch een diepe innerlijke rust”.

Keuzes maken

Dat Marieke niet over één nacht ijs gaat blijkt wel uit de lange weg die zij heeft bewandeld voordat de stap naar Senegal gezet kon worden: “Als kind was ik al geïnteresseerd in zendingsverhalen. Toen ik 18 jaar oud was ben ik voor het eerst 6 weken naar Ghana geweest en dit was een hele positieve ervaring. Na mijn opleiding ben ik gaan werken, maar het verlangen om iets met zending te gaan doen bleef aanwezig. In 2014 ben ik 6 maanden naar Togo (West-Afrika) geweest om te ervaren hoe het was om langere tijd van huis te zijn. Ook deze ervaring was positief. Terug in Nederland moest ik een keuze maken tussen carrière maken (ik was verpleegkundige) en de zending in gaan. God liet mij zien dat mijn toekomst buiten Nederland lag”.

Proces

“Stap voor stap werd duidelijk welke weg God mij liet bewandelen. Uiteindelijk bevestigde Hij dat Senegal het land zou worden waar ik Hem mocht gaan dienen. De jaren van voorbereiding hebben mij veel geleerd en de haast die ik had (ik dacht in eerste instantie dat ik na 2 jaren wel op het zendingsveld zou zitten) is verdwenen. God heeft de tijd in Zijn hand en op Zijn tijd, de perfecte tijd, zal ik daar komen waar Hij mij wil hebben”.

Bidden en stappen zetten

Aan mensen die zoekende zijn naar hun plek binnen Gods wereldwijde missie wil Marieke het volgende advies geven: “Zet al biddend stappen, probeer opties uit, en God zal het duidelijk maken. Het kan even duren voordat deze duidelijkheid er komt. Zelf heb ik deze tijd van zoeken, bidden en stappen zetten als een mooie tijd ervaren waarin ik meer en meer op God leerde vertrouwen. Daar pluk ik nu de vruchten van!”.

We zijn natuurlijk ontzettend blij voor Marieke dat het licht alsnog op groen staat om naar Senegal af te reizen en wensen haar van harte Gods zegen toe.

12-01-2021